هاديان اظهار داشت: علائم ابتلا به HIV ايدز، کاهش وزن بدن بيش از ۱۰ درصد در ماه، تعريق شبانه، سرفه و تب، آفتهاي دهاني و تبخال بيعلت و اسهال طولاني مدت و بيش از يک ماه است.
به گزارش سلام لردگان به نقل از باشگاه خبرنگاران، رضا هاديان متخصص بيماريهاي عفوني، با بيان اهميت خودمراقبتي در زمينه پيشگيري از ابتلا به بيماريهاي عفوني و HIV ايدز، گفت: آموزش مهارتهاي خودآگاهي، عزت نفس، قدرت «نه» گفتن، توان حل مسئله و پر کردن اوقات فراغت به شيوههاي جامعهپسند به افراد به ويژه کودکان و نوجوانان، نقش مؤثري در کاهش ابتلا به بيماريهاي عفوني دارد.
بسياري از مبتلايان مهارت «نه» گفتن ندارند
وي افزود: متأسفانه بسياري از موارد ابتلا بر اثر عدم داشتن مهارت «نه» گفتن و قاطعيت ايجاد ميشود که بر اين اساس لازم است اين مهارت به همه افراد به ويژه کودکان و نوجوانان، آموزش داده شود. اين مدرس بينالمللي ايدز گفت: آموزش مهارتهاي زندگي به ويژه خودآگاهي بايد از دوران پيش دبستاني آغاز شود.
نحوه تعامل با ديگران را به کودکان خود آموزش دهيد
وي ادامه داد: يکي از موارد ابتلا به بيماريهاي عفوني به علت سوء استفاده جنسي از کودکان رخ ميدهد. بر اين اساس توصيه ميشود والدين هرگز اجازه ندهند که کودکانشان توسط ديگران لمس شوند و علاوه بر آن بايد به کودکان آموزش داد تا سوار خودروي افراد غريبه نشده و از آنها خوراکي نگيرند.
وي افزود: لزوم يادگيري مراحل رشد کودکي و نوجواني و آموزش آن به فرزندان اهميت زيادي دارد. از طرفي آموزش بايد در فضاي مناسب و دور از جمع باشد، همچنين محتواي آن بايد به شيوه رسمي بيان شود تا کودک يا نوجوان بداند که موضوع جدي است.
به کودکان بگوييد به سرنگهاي آلوده دست نزنند
اين متخصص بيماريهاي عفوني گفت: ايدز پرچمدار بيماريهاي عفوني رفتاري است بنابراين ميتوان از سنين دبستان نحوه مراقبت و پيشگيري از اين بيماري را به فرزندان خود آموزش دهيم. يکي از آموزشهاي رايج اين است که به کودکان بگوييم چنانچه سرنگي را در پارک و خيابان پيدا کردند به آن دست نزنند زيرا برخي کودکان عادت دارند براي بازي و آب پاشيدن از سرنگهاي آلوده استفاده ميکنند حتي ميتوان به آنها گفت که اين کار ميتواند موجب مرگ ما شود.
وي افزود: در گام بعدي بايد به آنها آموزش دهيم چنانچه به بيماري مبتلا شدند بايد چه شيوهاي را در پيش گيرند. لزوم آموزش خودمراقبتي در زمينه عدم ابتلا به بيماريهاي عفوني و HIV ايدز در سنين دوست يابي به ويژه در مورد پسران اهميت زيادي دارد، همچنين لازم است راههاي انتقال ايدز به آنها آموزش داده شود. متأسفانه هنوز برخي افراد معتقدند که رفتارهاي پرخطر جنسي عامل ابتلا به HIV ايدز نيست.
الفباي پيشگيري از ايدز کدام است؟
هاديان گفت: الفباي پيشگيري از ايدز با «پرهيز»، «پايبندي»، «استفاده از ابزار ايمن» و «درمان» است. وي افزود: در «پرهيز» بايد به افراد ياد دهيم که از رفتارهاي پرخطر جنسي بپرهيزند و پيش از ازدواج خويشتنداري کنند. مدرس بينالمللي ايدز ادامه داد: لزوم «پايبندي» به ارزشهاي اخلاقي و اسلامي و آموزش به افراد مجرد و متأهل براي پايبندي به خانواده، جامعه و همسر نقش مؤثري در کاهش ابتلا به بيماريهاي عفوني و HIV ايدز دارد.
وي تصريح کرد: استفاده از ابزاري که مانع از ابتلا به ويرويس HIV ايدز ميشود نيز اهميت زيادي دارد. متأسفانه برخي فکر ميکنند پيشنهاد در اين خصوص به معني اين است که آموزشگران با رفتارهاي جنسي مبتلايان موافقند در حالي که اين روش براي عدم ابتلاي ساير افراد پيشنهاد ميشود.
اهميت درمان در ۲۴ ساعت اول ورود ويروس به بدن
هاديان گفت: در گام آخر توصيه ميشود افراد در ۲۴ ساعت اوليه ورود ويروس به بدن که معمولا در پي تماسهاي جنسي، نامطمئن و تزريق خون و فرآوردههاي خوني آلوده اتفاق ميافتد به درمانگاههاي بيماريهاي رفتاري مراجعه کنند. وي افزود: اين درمانگاهها به مدت يک ماه داروهاي «زيدوودين» و «لاموودين» را به صورت رايگان در اختيار مبتلايان ميگذارند و مشخصات و نشاني فرد را نيز ثبت نميکنند. اين دارو به صورت قرص و کپسول وجود دارد و مبتلايان بايد از هر کدام ۳ عدد به صورت روزانه مصرف کنند.
علائم ابتلا به HIV ايدز چيست؟
هاديان اظهار داشت: علائم ابتلا به HIV ايدز، کاهش وزن بدن بيش از ۱۰ درصد در ماه، تعريق شبانه، سرفه و تب، آفتهاي دهاني و تبخال بيعلت و اسهال طولاني مدت و بيش از يک ماه است.
وي خاطر نشان کرد: متأسفانه افراد زماني متوجه ابتلا به HIV ايدز ميشوند که ويروس وارد بدنشان شده است. ممکن است اين ويروس تا ۲۰ سال علامتي نداشته باشد. اين در حالي است که ويروس در مدت نهفتگي قابل انتقال به ديگران است حتي ممکن است نتيجه آزمايش پس از ورود ويروس تا يک ماه نيز منفي باشد.
انتهاي پيام